bg

SPORTEN ONDER PROFESSIONELE
BEGELEIDING

Personal Training Studio Alkmaar bied sinds 2013 persoonlijke begeleiding op maat. In onze privé studio werk je samen met jou personal trainer naar jouw doel.

Brood en afvallen

Over brood en vervangingen van brood en gewicht verliezen…

Wordt ik dik door brood?
Er wordt vaak beweerd dat het eten van te veel brood een grote oorzaak is waarom de mensen steeds dikker worden, Volkorenbrood wordt gemaakt van tarwe en dit zou niet goed zijn voor onze gezondheid, veroorzaakt overgewicht, een dikke buik en diabetes. Ook bevat brood gluten en daar worden we ziek van…

Er wordt gezocht naar alternatieven voor brood en consumeren dan ook met grote hoeveelheden, andere graan en tarweproducten als muesli’s, crackers, speltbrood, zuurdezem enz.

Ik merk vaak bij mijn cliënten dat het probleem in dik worden door brood is grotendeels dat veel mensen over het algemeen te veel koolhydraten aan graanproducten consumeren.
Dit geld dus niet alleen voor brood maar ook andere koolhydraatrijke graan en zetmeel producten als pasta’s en aardappelen.
Ook het beleg wat er op het brood gaat bevat vaak veel calorieen.
Er wordt dus meer van geconsumeerd dan dat er verbrand wordt door beweging en daardoor worden ze zwaarder.

Brood bevat idd gluten, een klein deel van de bevolking heeft een glutenintolerantie (Coeliakie) en krijgt hierdoor problemen met de darmen. Je kan Coeliakie laten vaststellen of uitsluiten door middel van bloedonderzoek, aanvullend met een test op genetische aanleg en door het nemen van een dunne darmbiopt.
Maar de meeste mensen hebben hier geen problemen mee.

Als je geen last hebt van deze damproblemen en je een actief leven lijd kun je best nog die bruine boterham nemen.

Je kunt wel het beste kiezen voor volkoren brood, omdat volkorenmeel is gemaakt van de gehele graankorrel.
Tarwebrood of bruinbrood is gemaakt van tarwemeel waarbij een deel van de zemelen en kiemen verwijderd zijn. Maar juist daarin zitten veel vezels, vitaminen en mineralen.
Het minst gezond is witbrood, dit wordt gemaakt van bloem, waarvoor alleen het binnenste gedeelte van de graankorrel is gebruikt.

Meergranenbrood betekent alleen dat het brood gemaakt is van meerdere graansoorten: niet alleen van tarwe, maar bijvoorbeeld ook van mais, gerst en rogge.
Donker brood of ‘oer’ brood hoeft ook niet gezonder te zijn, meestal zijn hier mindelen aan toegevoegd om het donkerder te laten lijken omdat dit beter verkoopt.
Speltbrood bevat een aantal voordelen ten opzichte van Tarwebrood.
Lees hier meer over Spelt. Maar wat betreft de calorieen maakt het niet uit, je kan er niet meer van eten dan Volkorenbrood.

Veel brood en crackers bevatten hulpstoffen, broodverbeteraars en toegevoegde suikers. Zeker de ‘luxe’ broodjes, krentenbollen en Croissantjes zetten aardig aan!
Check dus altijd naar de ingredienten voor het kiezen van je brood.

Cruesli en Musli:

Een heerlijk ontbijt joghurt met cruesli, je hebt ze in vele varianten bij de supermarkt, de een lijkt nog ‘gezonder’ als de ander als je de verpakking mag geloven.
Maar als je de doos omdraait en eens gaat kijken wat nou eigenlijk de ingredienten zijn wordt al snel duidelijk dat deze ontbijtproducten grotendeels uit toegevoegde suikers bestaan.
Het ziet er allemaal heel verantwoord uit, zeker de biologische versies (met biologische rietsuiker!), of light producten (minder vet, maar net zoveel suiker).
De producten doen je geloven dat je een heel gezond ontbijt neemt maar hebben dezelfde ingrediënten als een koekje.
Het is dan ook een zoektocht naar kant en klare musli’s die dit niet bevatten, bij de Albert Heijn heb ze nog niet kunnen vinden, de Tuinen wel.
Zelf maken met ingrediënten als havermout, havervlokken is natuurlijk ook een goede optie! Het is misschien even wennen dat je ontbijt wat minder zoet is maar je zal merken dat in de loop van de dag je behoefte aan zoet dan ook minder zal worden.
Afvallen en broodvervangers:

Er zijn ook veel alternatieven voor als je minder brood wilt eten,
Zelf bakken van brood en broodvervangers is natuurlijk erg leuk en lekker. Op mijn blog vind je hier onderaan enkele voorbeelden van.
Brood, musli’s en crackers met ingrediënten als Amandelmeel, noten, zaden, vruchten, bananen er wordt veel mee geëxperimenteerd.
Alleen moet hier wel een aantekening over gemaakt worden want als jou doel is om af te vallen door minder brood te eten en je gaat over op zelf gebakken versie van amandelmeel (gemalen Amandelen), krenten, noten, bananen en honing zal dit niet gaan lukken.
Door deze gezonde ingrediënten met een hoge waarde aan suikers en vetten zal jou plakje meer calorieën bevatten dan de volkoren bruine boterham.
Zolang het binnen je caloriebehoefte per dag valt is er niks aan de hand en zijn dit zeker gezonde alternatieven voor de boterham!
Het is wel aan te raden als jij moeite hebt met gewicht verliezen je calorie inname per dag een tijdje bij te houden, je hebt hier tegenwoordig Apps of dit kan via de site van het voedingscentrum.
En als je wilt weten hoeveel calorieën je nou eigenlijk nodig hebt per dag en in welke verdelingen aan Koolhydraten, vetten en eiwitten kun je dit laten berekenen kan hiervoor ook contact met mij opnemen.