bg

SPORTEN ONDER PROFESSIONELE
BEGELEIDING

Personal Training Studio Alkmaar bied sinds 2013 persoonlijke begeleiding op maat. In onze privé studio werk je samen met jou personal trainer naar jouw doel.

Het ontbijt

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag maar wordt door veel mensen helaas overgeslagen.

De voedingsstoffen in het ontbijt zijn een belangrijke energiebron voor je lichaam, je kan het zien als benzine voor een auto.
Na een nacht slapen heb je een lange tijd niks meer gegeten en zou je het lichaam moeten bijtanken en zorg je ervoor dat je over de dag een hogere productiviteit zal hebben. Je ontbijt overslaan kan leiden tot een daling van je suikerspiegel waardoor je energiepijl omlaag gaat.

Ook voor gewichtscontrole is het ontbijt belangrijk, ten eerste omdat je de stofwisseling als het ware opstart en het verbranden van calorieen in werking zet maar ook als je de maaltijden over de dag verspreid het risico verkleint dat je de andere maaltijden uitbreidt of gaat kiezen voor slechte tussendoortjes omdat je later op de dag meer honger krijgt. Als je kiest voor een ontbijt met genoeg vezels en eiwitten zal je ook langer verzadigd zijn.

Door het ontbijt over te slaan mis je ook belangrijke voedingsstoffen als eiwitten, koolhydraten, vezels, vitamine C, calcium en andere vitaminen en mineralen die goed zijn voor de gezondheid.

Uit onderzoeken is gebleken dat mensen die het ontbijt voor een jarenlange periode overslaan vaak een hoger cholesterol gehalte hebben, een hoger LDL niveau, en een te hoog insulinegehalte.
Hierdoor kunnen hart- en vaatziekten ontstaan, ook wordt hierdoor de kans op diabetes vergroot, wanneer u het ontbijt voor een lange periode overslaat.

Glas water bij het ontbijt…

Veel mensen maken de fout om pas te gaan drinken zodra ze dorst ervaren. Ons lichaam is gebouwd op schaarste, je lichaam past zich aan als het te weinig voeding of water krijgt. Alle bouwstoffen gaan dan naar de essentiële onderdelen van je lichaam zoals je hart, lever en nieren. Andere minder essentiële onderdelen komen daardoor bouwstoffen te kort, denk aan je huid, nagels, haren maar ook je gewrichten. Een uitgedroogde huid en stramme gewrichten overleef je wel, denkt ons lichaam, die kunnen wachten totdat er weer voldoende voedsel of water beschikbaar is. Tijdens je slaap verlies je gemiddeld wel een halve liter vocht dus is het belangrijk je vochtbalans weer op peil brengen. Ook helpt het water om afvalstoffen te verwijderen uit jouw lichaam. Water is nodig als vervoermiddel voor bouwstoffen in jouw lichaam.

We begrijpen wel dat soms door gebrek aan tijd of honger het ontbijt overgeslagen of je weet niet goed wat je dan moet ontbijten, op deze site vind je enkele voorbeelden voor lekkere verantwoorde ontbijt recepten.

Als de rede van niet ontbijten is dat je s’morgens ‘geen hap door je keel krijgt’ is een smoothie wellicht de ideale oplossing!
Doe alle ingredienten in een blender of mix met de staafmixer en je kan het ontbijt drinken.

Voorbeelden voor een ontbijt smoothie:
(Voor een extra eiwitten zou je hier nog Whey eiwit poeder aan toe kunnen voegen)

-Magere kwark
-Half kopje havermout
-Blauwe bessen, frambozen
-Lijnzaad

images5Z3FHUQQ

-Amandelmelk
-Havermout
-Appel
-Kaneel
-Chiazaad

-Magere joghurt
-Banaan
-Havermout
-Cacao nibs
-Hazelnoten

imagesEQKHH8EX

-Griekse joghurt
-Kiwi
-halve banaan
-Spinazie
-Chiazaad