bg

SPORTEN ONDER PROFESSIONELE
BEGELEIDING

Personal Training Studio Alkmaar bied sinds 2013 persoonlijke begeleiding op maat. In onze privé studio werk je samen met jou personal trainer naar jouw doel.

Obstacelrunning

Bij sporters die voor het eerst mee gaan doen aan een obstacelrun heerst er soms wat onzekerheid, kan ik dit wel?
Hoe moet ik hiervoor trainen? Ja je kan het, met een basisconditie en doorzettingsvermogen kom je al een heel eind.
Als je een obstacel niet hebt gereed, no worries, volgende keer beter! Maar je wilt de race natuurlijk ook goed volbrengen en zonder blessures over de finish komen dus is het verstandig hier wel voor te gaan trainen!

Voor een obstacelrun is zowel kracht als uithoudingsvermogen nodig. Ten eerste is het natuurlijk aan te raden vantevoren regelmatig te gaan hardlopen, probeer toch wel in de buurt te komen van het aantal km van de race die jij gaat doen, de laatste paar km red je op karakter wel.
Zoek het liefst een ruig terrein op zoals het bos, duinen, met heuvels of trappen.
Hardlopen op Interval is een goede manier om voor een obstacelrun te trainen, na elke km of bij elk bankje doe je een paar oefeningen voor zowel je beenspieren als bovenlichaam zoals push-ups, squats, lunges, jumps en burpees.

Naast hardlopen moet je natuurlijk gaan trainen voor verschillende obstacels.

Bij evenementen kun je deze meestal vantevoren op de site opzoeken en gaan oefenen.
Voorbeelden zijn:
-Naast ergens opklimmen en springen is om blessures te voorkomen belangrijk dat je goed land met eraf springen. (als een kat en niet als een olifant zeg ik vaak ? Oefen dit dus zeker!
-Optrekken, pullups, monkeybar, ringen,  probeer eens te beginnen met hangen aan een monkeybar om je schouders te laten wennen en knijpkracht te ontwikkelen.
Als dit goed gaat kun je proberen over te pakken en te zwaaien. Jezelf omhoog trekken op een stang of muurtje kun je ook samen oefenen door elkaar omhoog te trekken of duwen.
-As je bij jou in de sportschool een klimtouw hebt hangen kun je de schipperslag gaan trainen, want alleen met je armen omhoog komen is erg zwaar.
-Touwtrekken.
-Rennen met een zandzak in je nek of boomstam kom je vaak tegen. Of elkaar dragen op de rug.
-Vaak moet je ook ergens onderdoor kruipen, dit kun je trainen door laag bij de grond te tijgeren.
Wat moet ik aantrekken?
Je loopt door blubber en water of soms zelfs zwemmen. Je kan warm weer hebben, maar ook door regen of kou.
Ik vind zelf strakke kleding van dry-fit materiaal het prettigst.
Als je wijd en katoen draagt wordt het nat en zwaar.
Een lange broek scheelt met schuren en schaven.
Trailschoenen zijn helemaal top als je die hebt.
En wat moet ik vantevoren eten?
Ik voel mijzelf het beste bij een goed ontbijt, zoals (soja)yoghurt met muesli wat fruit. Een uurtje voor de race neem ik wat sneller opneembare koolhydraten zoals een banaan.
Als ik wat later op de dag start lunch ik graag met mijn favourite powerfood, broodje pindakaas met banaan.
Voor iedereen is dit natuurlijk anders maar ik zou in ieder geval vantevoren zorgen voor voldoende energie uit koolhydraten als pasta, brood en fruit maar ook eiwitten voor en na de race zijn belangrijk voor het herstel van je spieren.
Eet niet te vetrijke maaltijden vlakvoor een race dit kan je aardig in de weg zitten. Zorg voor voldoende vocht gedurende de dag maar er staan onderweg meestal ook drinkposten.

Dit zijn wat tips uit mijn eigen ervaringen met Obstacelruns, als iemand nog iets toe te voegen of vragen heeft hoor ik dat graag!

Het belangrijkste is vooral heel erg veel plezier maken!
Help elkaar naar de finish, dit is teamwork en geen wedstrijd.

Succes met deze uitdaging en wees trots op jezelf!!

Groetjes Denise